Ako sa pripraviť na laparoskopickú operáciu?

Chystáte sa čoskoro do nemocnice na laparoskopickú operáciu? Tu je 5 tipov na prípravu pred operáciou:

1. Dodržujte pokyny lekára – lekár vám pred príchodom do nemocnice poskytne nejaké informácie o tom, čo môžete očakávať a aké kroky musíte podniknúť. Možno sa od vás bude vyžadovať pôst alebo klystír. Uistite sa, že ste si vopred zaobstarali všetko, budete potrebovať. Zapíšte si otázky, ktoré by ste mohli mať a ktoré musíte objasniť so svojím lekárom alebo personálom pred dátumom operácie. Neexistujú žiadne hlúpe otázky, takže sa uistite, že ste plne informovaní a máte jasno v tom, čo sa bude diať.

2. Naplánujte si neprítomnosť v práci/v škole: Lekár vám povie, ako dlho bude trvať rekonvalescencia. Môže to byť niekoľko týždňov alebo aj viac, v závislosti od zložitosti vašej operácie a od toho, ako sa zotavujete. V práci si vyriešte PN, v škole sa ospravedlňte a ak máte deti alebo domáce zvieratká, urobte si vopred vhodné opatrenia týkajúce sa starostlivosti o nich alebo zoraďte dôveryhodných príbuzných alebo priateľov. Plánovanie vopred vám zabezpečí, že sa budete menej báť o chýbajúcu prácu, budete mať pokoj, že vaše deti sú v poriadku, a dá vám čas sústrediť sa na to, aby ste sa dostali späť do svojho najlepšieho stavu.

3. Zbaľte si tašku na noc: aj keď vám lekár povedal, že ide o jednodňovú záležitosť, nikdy neviete, čo sa zvrtne. Je dobré sa preto pripraviť na akýkoľvek scenár. Usporiadajte si tašku naplnenú základnými vecami, ktoré môžete potrebovať na svoj pobyt. Neviete, čo si zbaliť? Už čoskoro v samostatnom poste.

4. Pripravte si miesto zotavenia: Rozhodne si naplánujte, kde sa budete zotavovať. Môže to byť vaša posteľ alebo gauč v obývačke. Uistite sa, že máte čerstvé obliečky a pohodlné vankúše. Zoraďte si miesto, kde môžete ľahko zobrať ďalšiu prikrývku, diaľkové ovládanie televízora alebo šálku obľúbeného bylinkového čaju. Zaistite si niekoho, kto sa o vás bude s láskou starať – rodičia, kamarátka, sestra alebo partner.

5. Starajte sa o seba: Deň alebo dva pred operáciou urobte niečo pekné pre seba. Doprajte si rozmaznávanie. Choďte na prechádzku a pite dostatok tekutín.

Ak máte nejaké ďalšie rady, ako sa čo možno najlepšie pripraviť na “laparku” tak sem s nimi.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *