Ako súvisia záchvaty paniky s ENDO?

Endometrióza môže byť mimoriadne bolestivá a nepriaznivo ovplyvňuje osobný a pracovný život ženy. Široká cirkulácia dezinformácií týkajúcich sa endometriózy a sklon k nesprávnej diagnóze môže prispieť k zmätku. To všetko môže spôsobiť, že niektorí pacienti budú náchylní na záchvaty paniky.

 

Čo sú to záchvaty paniky?

Záchvaty paniky sú náhle, intenzívne epizódy strachu , ktoré vedú k niekoľkým fyzickým a emocionálnym reakciám so spúšťačom alebo bez neho. Môžu spôsobiť silné emocionálne otrasy vrátane straty kontroly alebo dokonca strachu zo smrti. Záchvaty paniky sa môžu stať chronickými, najmä ak je príčinou paniky tiež chronický alebo nevyriešený problém. Niekedy môžu záchvaty paniky naznačovať vážnejší stav a mali by ste byť vyšetrený lekárom primárnej starostlivosti.

 

Aké sú príznaky?

Záchvaty paniky môžu mať mnoho príznakov v závislosti od stresora. Všetky sa však vyznačujú náhlym vrcholom strachu v priebehu niekoľkých minút od zažitia podnetu. Niektoré bežné príznaky záchvatu paniky zahŕňajú: 

  • zvýšená srdcová frekvencia a/alebo palpitácie nevoľnosť
  • dýchavičnosť
  • kŕče v bruchu
  • bolesť hlavy
  • bolesť v hrudi
  • hojné potenie chvenie a zimnica
  • strach zo smrti
  • strata kontroly strach z hroziaceho nebezpečenstva
  • necitlivosť
  • závraty
 

Súvisia záchvaty paniky s endometriózou?

Epizódy záchvatov paniky sú bežné u pacientov s endometriózou. Väčšina týchto epizód súvisí s chronickou panvovou bolesťou. V skutočnosti lekári vidia duševné zdravie ako párové prvky v rámci syndrómu bolesti pri endometrióze. Mnoho žien s endometriózou pociťuje silnú, oslabujúcu bolesť panvy, ktorá je tiež sprevádzaná zápchou, bolestivým pohybom čriev a dyspareuniou. 

Strach z výskytu alebo zhoršenia tejto bolesti v budúcnosti môže byť skľučujúci a viesť k zvýšenej úzkosti a záchvatom paniky sústredeným okolo straty kontroly. Celkovo to môže mať za následok neúspechy v osobnom a pracovnom živote ženy.

 

Je ich možné eliminovať?

Doplnkové terapie, ako je joga, meditácia a všímavosť , môžu pacientovi pomôcť uvoľniť sa, modulovať bolesť a vyrovnať sa so stresormi. Ak potrebujete emocionálnu podporu, obráťte sa na svoju sociálnu sieť vrátane priateľov a rodiny. 

Medikamentózna a/alebo chirurgická liečba laparoskopickou hlbokou excíziou môže zlepšiť bolesť spojenú s endometriózou a potenciálne prerušiť cyklus záchvatov paniky. Vyhodnotenie a možná liečba stavov duševného zdravia je dôležité vykonať pred operáciou. Vhodná starostlivosť o všetky psychosociálne faktory, ktoré ovplyvňujú bolesť a endometriózu, môže pomôcť zlepšiť časy zotavenia a pooperačné problémy. 

Zažívate aj vy záchvaty paniky? Máte nejaké tipy, ako sa s nimi vysporiadať? Ak chcete, podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými v našom príspevku na Facebooku alebo Instagrame.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *