Seriál, v ktorom prežijete svoju bolesť nanovo…

Stále premýšľam, prečo si ENDOMETRIÓZA ako chronická ženská choroba nenašla miesto u lekárov, v médiách ani medzi ľuďmi. Ženy po celom svete trpia nevídanými bolesťami panvy, vaječníkov, brucha a nerieši sa to. 

Upútal ma jeden seriál. Je z dielne BBC a volá sa Convesrations with friends. V tomto seriáli budete ako divák silne oboznámený s endometriózou a so životom s ňou.

V seriáli sa stretávame s Frances (hrá Alison Oliver), ktorej po tom, čo trpela skľučujúcimi menštruačnými bolesťami a stratila veľa krvi, je diagnostikovaná endometrióza.

Pre tých, ktorí nie sú oboznámení s endometriózou , tento stav spôsobuje, že tkanivo podobné výstelke maternice rastie na iných miestach, ako sú vaječníky a vajíčkovody, s príznakmi, ktoré zahŕňajú silnú menštruáciu a menštruačné bolesti, ktoré ovplyvňujú každodenný život. 

Na Twitteri sa rozpútala diskusia diváčok.

  • „Rozhovory s priateľmi sú prvýkrát, čo som videla niečo podobné mojej vlastnej skúsenosti s endometriózou odzrkadlenú v populárnych médiách,“ napísal jeden z divákov, ktorý privítal zobrazenie tohto stavu v seriáli BBC. 
  • “Práve som dopozerala Convesrations with friends a dej o endometrióze ma zničil, nikdy som nevidela tak presne znázornenú moju osobnú skúsenosť!”, napísala ďalšia.
  • “Pozerať #ConversationswithFriends uprostred noci počas vzplanutia endometriózy nie je nič menej ironické. Je zaujímavé vidieť, ako to vykreslili,” napísala na Twitteri ďalšia fanynka šou.
  • „ V #ConversationswithFriends je to prvýkrát, čo sa endometrióza zobrazí v mainstreamových médiách. Je to celkom fajn.“ pridal sa k téme ďalší divák.
  •  „Naozaj dúfam, že v #ConversationswithFriends presne vykreslia cestu Frances k endometrióze – pretože je to stav, ktorý si väčšina ľudí spája s “len menštruačnou bolesťou”, celkový vplyv endodiagnostiky je veľmi podceňovaný. Pre mladých ľudí to môže úplne zmeniť život.”

Napriek prevažne pozitívnej chvále, ktorú relácia dostala, si niektorí diváci všimli, že Francisina diagnóza prichádza oveľa skôr, ako by sa to možno stalo v skutočnom živote, pričom mnohí trpiaci prežili roky bez nej. 

„Podľa mňa bola najmenej realistická vec v Conversations with friends od Sally Rooney bola tá, ako rýchlo sa zdalo, že Frances dostala diagnózu endometriózy,“ napísala na Twitteri jedna osoba.

Napriek tomu si aj ja myslím, že je skvelé, že sa o tomto ochorení zvyšuje povedomie, čo určite pomôže tým, ktorí vedome či nevedome bojujú s ochorením ako je  endometrióza. 

 

PS:  pridávam link na 1. sériu seriálu  https://svetserialov.to/serial/conversations-with-friends

 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *