ENDOsymptómy – kedy je to moc?

Endometrióza má tak ako všetky ostatné choroby mnoho príznakov. Nie všetkým však ženy prikladajú význam. Veď pohlavný styk predsa môže bolieť, jasné, že aj menštruácia bolí.

No kedy je ten moment, resp. kedy je tá miera bolesti vyššia ako zvyčajne?

Dá sa to vôbec rozoznať?

Kedy sa poradiť s lekárom a kedy sa spoliehať len na samú seba?

Aké sú najčastejšie symptómy?

BOLESTIVÝ POHLAVNÝ STYK – Bolesť počas sexu alebo po ňom je pri endometrióze úplne bežná. V niektorej pozícii sa môžete cítiť lepšie ako v inej. Jedna vás môže bolieť tak, že vám vyskočia slzy a iná je zas celkom príjemná. Závisí to od mnohých faktorov.

ZÁPCHA ALEBO HNAČKA – Pri endometrióze sa môžu vyskytnúť výbušné záchvaty hnačky, najmä po jedle. Krv v okolí konečníka si môžete všimnúť aj po ťažkom vyprázdnení alebo explozívnom záchvate hnačky. Po hnačke môžu nasledovať obdobia zápchy. Cyklus hnačky a zápchy môže prichádzať a odchádzať s vašim menštruačným cyklom.

NEPLODNOSŤ – Je smutné, že lekárske štúdie uvádzajú, že 40 percent žien, ktoré trpia endometriózou, má tiež problém počať deti. Riziko neplodnosti je vyššie, ak endometriálne tkanivo rastie mimo maternicu a prichytí sa na vaječníkoch a vajíčkovodoch, čím spôsobí zjazvenie a interferenciu s ovuláciou.

BOLESTIVÉ KRVÁCANIE A SILNÉ MENŠTUAČNÉ KŔČE – Bolesť a kŕče panvy môžu začať pred menštruáciou a trvať niekoľko dní. Môžete mať aj bolesti krížov a brucha.

PANVOVÁ BOLESŤ – je vnímaná bolesť v panvovej oblasti a spodnej časti brucha umiestnenej medzi bedrovými kosťami. Termín bolesť panvy sa zvyčajne používa na označenie bolesti v reprodukčných orgánoch u žien (maternica, vajíčkovody, vaječníky, vagína). Mierna až silná panvová bolesť môže byť vašim prvým náznakom, že niečo nie je v poriadku. Väčšina osôb s endometriózou uvádza vlny bolesti pred, počas alebo po menštruácii.–

ZRÁŽANIE KRVI – Silné alebo nepravidelné krvácanie s mesačným menštruačným cyklom môže naznačovať vážne zdravotné problémy, ako je endometrióza. Zvlášť ak menštruačná krv stmavne, vyzerá zatuchnuto a vyzerá ako lepkavé alebo vláknité hrudky alebo zrazeniny.

BOLESTIVÉ MOČENIE – Bolesť pri močení (klinicky známa ako dyzúria) je bežná u osôb trpiacich endometriózou. Bolesť spojená s endometriózou močového mechúra je podráždenie, naliehavosť a bolesť, keď je močový mechúr plný. V moči môže byť príležitostne aj krv.

ČREVNÁ BOLESŤ – Bolesť čriev sa môže vyskytnúť, konkrétne počas menštruácie, počas ovulácie, pri močení alebo pri vyprázdňovaní a počas sexuálneho styku alebo po ňom. Neodstraňujte túto bolesť ako normálny symptóm menštruácie, keď za normálnych okolností nepociťujete nepríjemné pocity alebo kŕče.

DEPRESIA – Ženy s endometriózou môžu trpieť zmenami nálady. Je to pravdepodobne spôsobené chronickosťou chorôb a potenciálne hormonálnou liečbou používanou na ich potlačenie.

A čo diagnostika ochorenia?

ENDO môže byť ťažké diagnostikovať a liečiť a niektoré pacientky pociťujú roky bolesti a frustráciu, kým nájdu dobrú starostlivosť. Lekár bude mať podozrenie na endometriózu zvyčajne na základe podrobnej anamnézy, vyšetrenia panvy a ultrazvuku panvy. 

Na diagnostiku pacientky podstúpia laparoskopický zákrok, pri ktorom sa lekár pozrie dovnútra brucha pomocou malého fotoaparátu, aby zistil, či sú niekde mimo maternice nejaké škvrny, ktoré vyzerajú ako tkanivo endometria. V prípade potreby sa tkanivo odoberie alebo sa odoberie biopsia a odošle sa patológovi na potvrdenie diagnózy.

Je to na nás, ktorému príznaku pripíšeme akú váhu. No ja hovorím, počúvajte svoje telo. Ono presne vie, kedy je toho na neho veľa. Dá vám jasné signály vo forme vyrážok, inej bolesti, akú ste doteraz nepoznali a pod.  

Držím palce s včasnou diagnostikou!

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *