Mýty o ENDO

Weby, literatúra, lekárske štúdie. Vo všetkých týchto zdrojoch môžeme nájsť pravdy, fakty, ale aj mýty a polopravdy. 

ENDOmetrióza je choroba, ktorá ponúka mýtov viac než dosť. Možno je to spôsobené tým, že samotní lekári nevedia, prečo sa vytvárajú ložiská, ako chorobu liečiť a pod. Majú málo informácií a tak sa tu pre všetky z nás vytvára priestor na obavy, strach a pochybnosti. 

Toto sú najčastejšie mýty o ENDOmetrióze:

BOLESTIVÝ MENZES JE NORMÁLNY: nechodíme do školy, do práce, vylihujeme v posteli, berieme analgetiká, aby sme si uľavili od bolesti. Menštruácia je súčasťou každej ženy. Ale pokiaľ bolesť pri nej ovplyvňuje vaše každodenné činnosti a aktivity, NIE JE TO NORMÁLNE!

SI PRÍLIŠ MLADÁ NA ENDO: aj samotní lekári si myslia, že dospievajúce alebo mladé ženy ENDO dostanú len zriedka. Lenže je to diagnostika, ktorá robí šarapatu a nie je jednoduché ENDO odhaliť podľa symptómov. Jedine laparoskopický zákrok dokáže potvrdiť alebo vyvrátiť túto diagnózu aj u mladých žien. Príznaky dokonca pociťujú skôr počas dospievania ako neskôr.

HORMÓNY SÚ LIEK: na „liečbu“ ENDO sa dlhé roky používajú hormóny. Hormonálna liečba však nemá dlhodobý a žiadaný účinok a slúži len na dočasné potlačenie prejavov tejto chronickej choroby. Skôr ako na hormóny podporte svoje telo príjmom zdravej a protizápalovej stravy a vyhľadajte alternatívne produkty (aj napr. z TČM).

ENDO = neplodnosť: toto je asi jeden z najčastejších mýtov, ktoré kolujú vo svete medzi ženami s ENDO, resp. im sú tieto mýty podsúvané z každej strany. Štatistiky hovoria, že 60 až 70% žien s ENDO má deti. Nie je to častokrát jednoduchá cesta, ale vždy stojí za to!

EMOCIONALITA JU SPÔSOBUJE: samotné emócie ju nespôsobujú. Chronické ochorenie je ale náročné na psychiku a emocionálna úzkosť, strach a možno až depresívne stavy sú dôsledkom choroby a nie je príčinou.

HYSTEREKTÓMIA JU VYLIEČI: ani úplným chirurgickým odstránením tkanív, odstránením vaječníkov a maternice sa ženy nezbavia bolesti a tvorby tkaniva endometria mimo maternice.

POTAT JU SPÔSOBUJE: žiadne vedecké fakty nemôžu potvrdiť, že by potrat u ženy spôsobil ENDO ochorenie.

POSTIHUJE LEN PANVOVÚ OBLASŤ: je pravda, že najčastejšie sa endometrium vyskytuje v tejto oblasti, ale objavuje sa aj na črevách, v rekte a na močovom mechúre alebo v podbrušnici.

PO MENOPAUZE ÚPLNE ZMIZNE: ENDO postihuje ženy najmä v plodnom veku, počas gravidity jemne ustúpi alebo oslabne, niekedy vymizne, ale ani prechod do menopauzy nie je zárukou, že táto choroba zmizne úplne.

Veríte týmto mýtom aj vy alebo ste si na vlastnej koži vyskúšali, že takmer nič z toho nie je skutočne tak?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *