ENDOrozhodovanie

Rozhodovanie patrí medzi naše každodenné činnosti. Prebieha síce na mentálnej úrovni, no niekedy je naozaj fyzicky náročné. Rozhodujeme sa na dennej báze – čo si oblečiem do práce, čo si kúpim, aký make-up zvolím, idem autom alebo vlakom? Budem jesť v kancelárii alebo v reštike? Je to tak bežný jav, že to berieme už ako rutinu.

 

Potom tu je vyšší stupeň rozhodovacích procesov, kedy rozhodujeme o dôležitejších veciach – bývanie, hypotéka, zmena lekára, svadba, životný partner, zmena práce, diéty a pod. Tu sa rozhodovanie nedeje rýchlo. Potrebujeme na to čas, aby sme si za svojím finálnym rozhodnutím mohli stáť a boli skalopevne presvedčení, že sme urobili správne.

 

Aj keď, čo je to “správne rozhodnutie”? Existuje vôbec niečo také?

Ako vieme, že bolo správne? Veď na overenie je potrebný čas. Až ten nám ukáže, či sme urobili vtedy, v tom danom momente dobre alebo nie. 

 

Prečo sa potom upíname na to, že či je naše rozhodnutie správne?
Prečo sa rozhodujeme o niektorých vážnych témach aj roky?

 

A tu sa dostávame k ENDOrozhodovaniu. 

 

Je iné. Nie je také bežné. Nikdy neviete, či si daným krokom neurobíte zle. Nemôžete tušiť, čo vaše rozhodnutie prinesie. Lekár vám dá po stanovení diagnózy N.80 na výber:

 

Buď tabletky, alebo hormóny v injekcii.

Buď tehotenstvo, alebo operácia.

Buď odstránenie vaječníka, alebo kompletná hysterektómia. 

 

Ako sa tu môžete rozhodnúť správne? Ako dlho vám to má trvať, keď ide o váš život? Ako sa k tomu môžete postaviť ľahostajne? 

 

ENDO je iná. Pri smrteľných chorobách viete, že je nádej na istý čas. Že ak máte silu, môžete bojovať, vyskúšať aj nemožné, ale aj tak to všetko skončí. Skončia bolesti, utrpenie, jedného dňa to proste všetko skončí. No pri ENDO? 

 

Hormóny neznamenajú slobodu.

Tehotenstvo neznamená vyliečenie.

Laparoskopia neznamená zbavenie sa bolesti.

 

Ani jeden krok vás nezachráni. A aj napriek tomu, musíte tie rozhodnutia robiť. A ani náhodou netušíte, čo je správne. Chcete, aby vám bolo lepšie, ľahšie, bezbolestne. Chcete a prajete si normálne žiť. Nechcete byť viac obmedzovaná. Chcete sa zúčastňovať všetkého pekného, čo vám každodenný život ponúka. 

 

Ako na to? Neexistuje univerzálny návod, ako to urobiť rýchlejšie, bezbolestne a správne. Verte sebe a svojim inštinktom. Verte tomu, o čom ste presvedčená. Ak ste zásadne proti niečomu, držte sa toho! Nepočúvajte len jeden názor. Vypočujte si ich viac. Rozhodujte sa na základe faktov a nie emócií. 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *