Aké emócie cítite v súvislosti s endometriózou?

Asi nie ste jediná, ktorá sa niekedy cíti ako na horskej dráhe. Raz hore a raz dole. Toto všetko sú emócie, ktoré zažívame počas svojej ENDO cesty.

  1. Zmätok a zúfalstvo

Mnoho z nás si myslí, že nadmerná bolesť je súčasť menštruácie, nič viac. No druhá vec je, že takáto bolesť znemožňuje splnenie každodenných činností, čo naozaj vedie k zúfalstvu, skľúčenosti a obrovskému zmätku.

  1. Úzkosť a depresia

Vedomie, že práve vďaka tejto diagnóze môžeme ostať neplodné, to je obrovský dôvod na úzkostné stavy a depresiu. Môžeme pociťovať dokonca paniku alebo pocit menejcennosti, že nedokážeme dať svetu to, na čo sme boli stvorené. Samozrejme, že všetky obavy sú oprávnené, no snažte sa cez to prebojovať a neváhajte požiadať o pomoc.

  1. Neochota vyhľadať lekársku pomoc

Áno, hovoriť o svojej menštruácii, o bolestiach pri nej či pri sexe nie je nič príjemné. No naozaj to nie je medzi ženami nič nezvyčajné. Poznačte si všetky príznaky, ktoré pociťujete a nezdajú sa vám bežné alebo normálne, všímajte si aj najmenšie detaily, frekvenciu a prediskutujte to s lekárom. Vyberte si niekoho s dobrými odporúčaniami alebo niekoho, komu veríte. Lebo častokrát som čakala pochopenie a prišiel pravý opak. Ak máte pocit, že vás lekár nepočúva, situáciu zľahčuje alebo vám nedáva dostatok času, choďte za niekým iným. Máte na to právo.

  1. Nezáujem o každodenné aktivity

Bolesti, ktoré denne pociťujeme dokážu pekne zatočiť s našou psychikou. Všetky koníčky, všetko, čo vás bavilo a napĺňalo vám môže prísť fádne, nudné, bezcenné a nezmyselné. Jediné, čo chcete je ležať skrčená na pohovke, nemo sledovať program v televízii. No tu je nevyhnutné stanoviť si denné ciele – možno malé, pre niekoho bezvýznamné, ale pre vás obohacujúce. Kontaktujte sa s ostatnými z vašej komunity, zamestnajte svoju myseľ aj telo niečím príjemným.

  1. Pocit izolácie

Nedostatočné množstvo informácií, málo tém na túto chorobu, málo aktivít zo strany lekárov a spoločnosti prispieva k zmätku a k pocitu izolácie. Pýtate sa: „To som jediná, kto to má?“  alebo „Existuje na to vôbec liečba?“. Aj pre toto som sa rozhodla zvyšovať povedomie o ENDOMETRIÓZE. Myslím, že je dobré o tom hovoriť, zdieľať pocity, stavy a pod. Vždy ma poteší, keď mi nejedna z vás pošle fotku z nemocnice a spoločne si môžeme popísať pár správ o tom, čo sa stalo, ako sa cítime a pod. Je to obohacujúce.

  1. Vina a Hnev

Je náročné pracovať s emóciami, keď nemáte svoju vlastnú hlavu a telo pod kontrolou. ENDO je práve o tom – nemáte absolútne žiadnu kontrolu nad tým, čo bude, aký bude zajtrajšok, budú bolesti alebo nie, budem vládať, budem mať energiu, dokážem počať dieťa??? Milión otázok, ktoré spôsobujú nechcený hnev. Hnev na každého okolo – lekára, lebo vás neskoro diagnostikoval, partner, lebo chce niekam ísť a vám je naprd, na seba, že ste neschopná a premôže vás pocit viny. Uvoľnite sa vždy, keď pocítite niečo z toho. Skúste jógu, meditáciu, jednoducho niečo, čo vás pomôže upokojiť myseľ a vďaka čomu získate emocionálnu rovnováhu.

Ak chcete, neváhajte a podeľte sa o svoje pocity a emócie týkajúce sa endometriózy na maili endozivot@gmail.com. Sebe uľavíte a ostatným dáte najavo, že to, čo cítime je bežné v súvislosti s ENDO.

1 názor na “Aké emócie cítite v súvislosti s endometriózou?”

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *