“SPOON THEORY” alebo Teória lyžičiek

Už ste počuli o “SPOON THEORY” alebo teórii lyžičiek, ktorá popisuje stav pri chronickej chorobe? Vysvetlila ju pacientka Christine Miserandino, ktorá žije s lupusom. 

 

Pacient s chronickým ochorením má každý deň len obmedzené množstvo energie – stanovený počet „lyžičiek“ na deň. Na rozdiel od zdravých jedincov, ktorí majú dostatok energie (alebo možno nekonečný počet „lyžičiek“), pacienti s chronickým ochorením majú obmedzený počet „lyžičiek“. Musia ich používať múdro, kúsok po kúsku, na rôzne činnosti. Malé činnosti, ako je čistenie zubov alebo obliekanie, môžu zabrať 1 alebo 2 „lyžičky“. 

Energeticky náročnejšie činnosti, ako je cestovanie do práce, príprava večere či starostlivosť o deti môžu zabrať väčší počet „lyžičiek“. To znamená, že pacient musí uprednostňovať a plánovať svoje aktivity počas dňa. Vykonávanie energeticky náročnejšej činnosti na začiatku dňa totiž môže znamenať ohrozenie iných činností po zvyšok dňa. 

Keď spotrebuje všetky svoje „lyžice“, človeku nezostáva žiadna energia na vykonávanie akýchkoľvek činností. 

Aj ENDO je chronická choroba. Aj ona s nami občas poriadne zamáva – s našim programom dňa, s plánmi, s tým, čo chceme. Nezabúdajte, že každý deň máme obmedzený počet “lyžičiek”. Nemíňajme ich na hlúposti ako hádky či nedorozumenia, ktoré nás dokážu obrať o všetku energiu. 

 

Ako mi môže pomôcť teória lyžičiek?

 Je to skvelý spôsob, ako opísať neustálu a vyčerpávajúcu únavu, ktorú môžete pociťovať. Rodina, priatelia alebo kolegovia či partner môžu lepšie pochopiť vaše potreby a výzvy, ak im to vysvetlíte. Navyše, pomôže to znížiť stres, ktorý zažívate, keď si ľudia okolo vás myslia, že ste zdraví, zatiaľ čo vy ste v skutočnosti bez energie. Nezabúdajte na odpočinok 🙂 

Venujte sa sama sebe, robte veci, ktoré vám spôsobujú radosť, dostatočne odpočívajte a vyhľadávajte pekné momenty, ktoré vás energiou nabijú a nie ju zoberú. Úplne stačí, že ju strácate kvôli ENDO.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *