ENDOlieky – aký je váš arzenál?

Nie som lekárka, nemám zdravotnícke vzdelanie, nenavštevujem žiadne kurzy, ale moja diagnóza N80.1 mi nedala spávať. Prehrabávala som sa v knižniciach v oddelení zdravia, životného štýlu a vedy, len aby som našla odpovede, ktoré som hľadala. Zaujímali ma otázky, odkiaľ sa choroba vzala, prečo mi bola diagnostikovaná ako chronická, kedy začali príznaky a s čím súvisia, prečo práve ENDO a prečo oblasť pohlavných orgánov?

V momente vrátenia sa z Holandska, kde mi lekári popri operácii slepého čreva diagnostikovali ENDO na základe odobratia vzoriek, som začala pátrať. Nedokázala som sa vzdať myšlienky na vlastné dieťa, nedokázala som prijať fakt, že NEEXISTUJE žiadna liečba. Moje telo sa všemožne bránilo tomu, aby som prijala myšlienku, že nemôžem nič robiť preto, aby mi bolo lepšie, aby som sa „vyliečila“.
Podpora mojich sestier ma úprimne dojala. Boli tu so mnou, pre mňa. Počúvali moje obavy, strachy a snažili sa mi poradiť vždy s tým najčistejším úmyslom. Sestra mi odporučila známu, ktorá má bioobchodík, že si mám s ňou zavolať, že by mi mohla dať nejaké tipy a triky. A tu sa to začalo. Telefonátom s Jankou, ktorá ma neľutovala, ktorá bola čisto diplomatická v odpovediach, snažila sa mi vybrať tie naj produkty, ktoré odporúčajú ženám s ENDO. Bola neuveriteľne milá, empatická a nezabudla dodať, že sa nemám obávať, že určite bude všetko v poriadku. Musím sa priznať, že na jej slová myslím často.
Jej prvý „recept“ znel:
1. Pi alchemilkový čaj – aj 2x denne!
ALCHEMILKA  (z lat. Alchemilla vulgaris) je rastlina, ktorá lieči a je vnímaná zázrak na ženské ťažkosti. Obsahuje fytosteroly, organické kyseliny, flavonoidy, triesloviny, esenciálne oleje, kyselinu salicylovú a vysoké množstvo vitamínu C. Má síce horkú chuť, ale dokáže zázraky. Má silné antibakteriálne a protizápalové účinky a pomáha bojovať s rôznymi typmi ženských ochorení. Mali by ste tiež vedieť, že táto rastlina je veľmi užitočná pri prevencii a liečbe iných zdravotných problémov ako sú: myómy, cysty a endometrióza, pretože zmierňujú menštruačné kŕče, regulujú menštruačný cyklus a zmierňuje symptómy menopauzy.
2. Vitex jahňací – ten si zaobstaraj tiež. Ber ho nalačno!
(Vitex agnus castus) je vynikajúcim pomocníkom v boji proti endometrióze, pri prevencii vaječníkových cýst rôzneho typu a pri liečbe hormonálnej nerovnováhy u žien. Užívajú sa semená vo forme čajov alebo tinktúr. Vitex neobsahuje priamo hormóny (či už estrogénového alebo progesterónového typu), ale pôsobí na hypofýzu a usmerňuje jej funkciu podľa potrieb organizmu. Vitex sa primárne používa pri menštruačných a hormonálnych problémoch, neplodnosti, klimakterických ťažkostiach, ovplyvňuje však aj pokožku, akné, mentálne zdravie a psychickú pohodu. Keďže Vitex pôsobí u žien na zníženie prolaktínu a testosterónu, má vplyv aj na zlepšenie ovulácie, podporuje tvorbu žltého telieska pomocou vplyvu na hormonálnu hladinu, a tým rieši problémy s neplodnosťou. Ak chcete podporiť šancu na otehotnenie, je dobré užívať Vitex jahňací v druhej polovici cyklu, čiže od začiatku ovulácie až po menštruáciu. Tiež pomáha donosiť dieťatko, takže ho mnohé ženy užívajú ako prevenciu proti spontánnemu potratu.
3. Enzým serrapeptáza – to je malý zázrak. Dávaj si intenzívne dve kapsuly – ráno nalačno a večer pred jedlom. Je náročné ju zohnať, ale u nás jej budeš mať vždy dostatok.
Serrapeptáza je prírodný proteolytický enzým izolovaný kontrolovanou fermentáciou z priateľskej enterobaktérie Serracia E15, nachádzajúcej sa v organizme Priadky morušovej. Má protizápalové účinky, rozkladá odumreté tkanivo a pomáha odstraňovať toxíny zo zápalových procesov, a preto pozitívne pôsobí na skrátenie doby hojenia. Serrapeptáza zabraňuje tvorbe opuchov, pomáha riediť nahromadenú tekutinu v poškodených tkanivách a podporuje odstránenie tejto tekutiny zo zapáleného tkaniva. Serrapeptáza pomáha zmierňovať bolesť, má schopnosť tlmiť účinok látok, ktoré sú pri zápalových procesoch uvoľňované v poškodených tkanivách, a ktoré vyvolávajú pocit bolesti.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *