Šírenie povedomia o ENDO

Povedomie o endometrióze začalo v marci, v roku 1993 a mesiac marec ostal do dnešných dní mesiacom, kedy sa viac šíria informácie o tejto chorobe, príznakoch a možnostiach liečby. Mesiacom, kedy vznikajú nové informácie, tvoria sa rôzne edukačné materiály, ktoré by ženám po celom svete pomohli pochopiť chorobu, zistiť jej príznaky, aby pre nich nebolo už neskoro.
Ja dnes oslavujem 28. narodeniny.
Ja som sa narodila v marci v roku 1993.
Mne bola diagnostikovaná endometrióza.
Príde mi to ako príliš veľa náhodných udalostí a vzájomných prepojení naraz, nemyslíte? 
Každý veríme v niečo. Každý hľadáme svoje miesto. Mne toto všetko začalo dávať súvis a preto som sa rozhodla, že chcem na Slovensku zvyšovať povedomie o tejto ženskej chorobe práve JA. Lebo každý máme v živote nejaké posolstvo.
Štatistiky hovoria, že 1 z 10-tich žien na svete trpí endometriózou. Otázka znie, prečo je v spoločnosti ako aj medzi lekármi 👩‍⚕️ o tejto téme tak málo informácií?
Ak vás zdiagnostikujú (čo je pomerne nemožné bez laparoskopie), tak sa dozviete len toľko, že je to chronické, neliečiteľné a budete s tým musieť žiť celý život. Budete mať lepšie aj horšie obdobia, bolestivejšie aj radostnejšie dni.
Môžu vám predpísať antiku alebo si dajte pichnúť hormonálne injekcie, 💉ktoré vám rozhodia vaše telo tak, že nebudete schopná vedieť, kým vlastne ste. Váš život bude obohatený o operácie a dni v nemocnici a možno nikdy nezažijete ten pocit, že budete môcť vynosiť “pod srdcom” nový život.🤰
Ešte stále si myslíte, že o tom netreba hovoriť?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *